Badania sanitarno-epidemiologiczne
Badania sanitarno-epidemiologiczne przeprowadzane są w celu wykluczenia wszelkich schorzeń, które mogą być przeciwwskazaniem do pracy z żywnością lub wykonywania zawodu wymagającego stałego i częstego kontaktu z ludźmi. Pozwalają stwierdzić, czy dana osoba nie jest zakażona pałeczkami duru brzusznego, duru rzekomego A, B i C, pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella bądź gruźlicą. Badane są próbki kału, które pacjent musi dostarczać do placówki przez 3 kolejne dni. Jeśli wykluczone zostaną wymienione wcześniej choroby, dana osoba uzyskuje wpis do książeczki sanepidowskiej.
Kto musi poddać się badaniom sanitarno-epidemiologicznym?
Badaniom sanitarno-epidemiologicznym są wymagane w przypadku:
- pracowników branży spożywczej i gastronomicznej
- uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich
- pracowników ochrony zdrowia
- pracowników hoteli
- nauczycieli
Częstotliwość badań do książeczki sanepidowskiej nie jest precyzyjnie określona w obowiązujących przepisach. Decyzję w tej kwestii podejmuje lekarz, uwzględniając rodzaj wykonywanej pracy i miejsce zatrudnienia.